KDK rengøring hovedlogo - Rengøring i esbjerg vejen og kolding kommune

…tager skidtet for dig

Din fuldkomne guide til hovedrengøring - billede af rengøringsmidler og udstyr

Din fuldkomne guide til hovedrengøring

Selv de mest pæne hjem har brug for en hovedrengøring en gang imellem. For at undgå at blive overvældet af hovedrengøring, kan og vil det hjælpe dig at udføre det systematisk. Gerne i mindre opgaver, der er nemmere at håndtere og styre.

I denne guide får du først og fremmest 6 nemme trin, der gør din hovedrengøring af dit hjem meget nemmere at håndtere. Og med trinnene kan du undgå at lave dobbeltarbejde, som mange ender med at udføre.

Relateret: 11 effektive rengøringstips til en hurtig rengøring

Sådan udfører du hovedrengøring af dit hjem

Følg følgende guide, når du er i gang med hvert rum i dit hjem.

1. Ryd rodet op, før du kommer i gang med hovedrengøring

ryd rodet op - hovedrengøring

Før du overhovedet kommer i gang med at støve af, støvsuge eller anden rengøring, skal du af med alt rod i huset. Du kan nemlig ikke gøre rent, hvis der er rod, der står i vejen for dit arbejde.

For at undgå rod i dit hjem, har du 4 muligheder for dine ting:

  • Behold
  • Sælg
  • Donér
  • Smid ud

Kort fortalt, så skal du vurdere om de ting, der udgør dit rod, skal beholdes, sælges, doneres eller smides ud. Vurdér dine ting én efter én. Er det noget, du bruger tit? Så skal det beholdes. Hvis det er noget, der bruges kun én gang imellem, kan du gemme det et andet sted, så det ikke er årsag til rod igen.

Er det noget, du aldrig bruger og har ikke brug for? Så skal du vurdere om det skal sælges, doneres eller smides ud. Har du brug for pengene og det kan bruges, kan du vælge at sælge det. Ellers hvis du er i humør til at være gavmild, kan du donere det. For eksempel til en genbrugsbutik.

Hvis det er noget, du aldrig bruger, fordi det ikke kan bruges, er i stykker og ikke kan repareres, skal du selvfølgelig smide det ud. Det samme, hvis det er meget slidt, at det ikke er det værd at bruge igen, selvom det er funktionelt.

2. Fra top til bund

Næste skridt, efter du har ryddet op, er at starte fra toppen af. Hjørnerne og kanterne af dine lofter kan være fyldt med spindelvæv og dermed også støv. Støvkoste er fantastiske til formålet. Hvis du har svært ved at nå det, du skal rengøre, kan du med store fordele bruge en teleskopstang.

En simpel støvkost kan herfra bruges til at støve af steder, hvor du kan bruge den, måske også i samarbejde med en tør mikrofiberklud. Eventuelt, hvis der er overflader, der ikke kun er støvede men også beskidte, kan du bruge en våd klud. Husk at tage de steder, der er øverst først. 

Hvis nogle steder er meget støvede, kan du eventuelt bruge en støvsuger til at fjerne støvet, så støvrester ikke lægger sig samme sted igen bagefter.

Det er vigtigt, at du starter fra toppen af. Hvis du støvsuger og vasker gulv, inden du bevæger dig opad, så vil støv og skidt samle sig igen på gulvet, når du bevæger dig opad. Så det er vigtigt, at du i din hovedrengøring af dit hjem starter oppefra ned.

3. Vask dine vinduer

vinduer - hovedrengøring

Når du skal vaske dine vinduer, er det bedst at du undgår en varm dag, hvor solen skinner direkte på dine vinduer. Den slags vilkår gør det svært at vaske vinduerne ordentligt, da varmen og solen fordamper rengøringsmidlerne hurtigt.

Det er ikke altid nødvendigt at bruge butikskøbte glasrens. Du har mulighed for at bruge ting, du har derhjemme:

  • Hjemmelavet glasrens:
    Bland 2 dl vand sammen med 0,5 dl æblecidereddikke eller en anden slags eddike.
  • Brug avispapir: Når det er tid til vinduespudsning, så fjern grimme striber, udtværinger og fnug ved at spraye ruderne med din hjemmelavede glasrens og tørre dem af med sammenkrøllet avispapir.
  • Kaffefiltre: Et alternativ til rengøring af spejle eller vinduer med avispapir er at bruge papirkaffefiltre.
  • Brug også en tavlesvamp: Efter at have vasket og tørret dine vinduer med enten avis- eller kaffefiltre, skal du køre en ren og tør tavlesvamp over vinduerne for at fjerne eventuelle striber og give dem en diamantklar glans.

Du kan selvfølgelig også bruge en butikskøbt glasrens med en klud, der er specielt lavet til vask af vinduer.

Et sidste trick, som du kan gøre brug af, er, at du kan blot bruge en tør mikrofiberklud. Især hvis dine vinduer ikke er særlig beskidte. Du kan gøre dine vinduer rene og skinnende uden brug af glasrens overhovedet.

Relateret: Sådan gør du dine glasspejle og vinduer skinnende rene

4. Støv af og rengør dine møbler

Næste skridt i din hovedrengøring er dine møbler. Det gælder alt fra dine skabe, reoler, borde, sofa og stole til dine tøjskabe og senge.

Start med de øverst liggende som skabe, reoler og svævehylder.

Tør alle hylder med vandrette overflader af med en tør mikrofiberklud. Tag en våd klud og tør efter områder, der kræver mere end en tør klud.

Sofaer og stole kan godt trænge til en god omgang støvsugning. Hvis de består af stof, kan du med fordel også bruge en damprenser til at fuldende rengøringen.

5. Vask dine elektriske apparater og ovn

rengøring af ovn

Når du er færdig med dine møbler i din hovedrengøring, skal du have vasket og gjort dine elektriske apparater rene. Mikroovn, kombiovn, køleskab, fryser og endda din computer har brug for at blive gjort rene en gang i mellem.

Dit køleskab skal helst tømmes helt, inden du gør det rent. Fjern derfor alt indhold og gør alle hylder og beholdere rene. En god køleskabsrens kan med stor fordel bruges.

Udover dine elektriske apparater har dit komfur samt din ovn brug for at blive gjort rene. Din ovn kan have samlet lag på lag af skidt, som er meget svær at få af. Hvis det er sagen, er det en god idé at bruge en stærk ovnrens.

6. Sidste del i din hovedrengøring: Dine gulve

Sidste hoveddel i din hovedrengøring af dit hjem er dine gulve. Om de er med eller uden tæpper, er dine gulve nok de steder, der er mest beskidte. Gulvet er ofte det vi bruger mest, udover vores sofaer selvfølgelig. Og alt skidt ender ned på gulvet før eller senere. Især nu, hvor du har gjort rent fra top til bund, og bunden her er dine gulve. Gulvene er dermed nogen af de vigtigste i din hovedrengøring.   

De områder uden tæppe skal enten støvsuges eller fejes først, inden du vasker dem. Tæpper, der har brug for mere end støvsugning, kan du rense men en god tæpperens. Husk i det tilfælde at bruge en støvsuger, der kan klare at få vand i dens beholder.  

Når du er færdig med dine gulve, er du færdig med din hovedrengøring af dit hjem. Indtil næste gang.

Skal du have hjælp til din hovedrengøring?

KDK Rengøring header logo - Rengøring i Brørup, Holsted, Lindknud, Rødding og Kolding

Det kan vi selvfølgelig sagtens hjælpe dig med her fra KDK Rengøring. Om det er hovedrengøring, almindelig rengøring, flytterengøring eller andet rengøringsrelateret, kan vi hjælpe dig og tage skidtet for dig. Kontakt os i dag og få et godt tilbud!

Udvalgte artikler

Indlæg skrevet af:

Ole Kristiansen

Ole Kristiansen

Flere artikler

KDK Rengøring - Erhvervsrengøring i Vejen, Kolding og Esbjerg Kommunerne