Sådan overlever I en flytning som børnefamilie

Sådan overlever I en flytning som børnefamilie

En flytning er ingen let sag og det bliver endnu mere kompliceret, når man er en børnefamilie. Især, hvis børnene er store nok til det, men kan have list svært ved at forstå, hvad det rigtigt betyder. Eller hvis børnene er store nok til at de har et stort netværk og har også svært ved at forstå, hvorfor de skal flytte væk fra deres venner og familie. Lige meget, hvor små eller store dine børn er, kan der var mange ting, der komplicere hele flytningen.

Og ikke nok med at du skal holde styr på rollingerne, så har du og din partner mange ting at holde styr på. Det vil jeg gerne hjælpe dig lidt med, så din flytning bliver så nem som muligt.

Her får du gode tips til, hvordan du og din familie kan overleve jeres flytning.

Relateret: 25 flyttetips, der gør din flytning nemmere

Sådan fortæller du dine børn om jeres flytning

Mange forældre har svært ved at fortælle deres børn om en snarlig adresseændring. Især, når det er langt væk fra den nuværende bolig. Den største frygt er altid, hvordan børnene kommer til at reagere på nyheden.

Og det er forståeligt, hvis de reagere på en måde, der er ikke til at foretrække for dig. For hele deres verden bliver vendt rundt og drejet for dem, det øjeblik, du fortæller dem om flytningen. Og det er en overraskelse, som de ikke ved, hvordan de skal håndtere følelsesmæssigt. Heldigvis for dig, har jeg nogle tips, der kan hjælpe med at gøre det lidt nemmere for jer.

1. Fortæl dem om nyheden så tidligt som muligt

Når en børnefamilie skal igennem en flytning er det en stor beslutning, der oftest bliver besluttet mange måneder før. Hvis det er sagen for dig, så vil det være optimalt at fortælle børnene det, så snart du og din partner har træffet beslutningen.

Ved at fortælle dem om flytningen tidligt, gør du det nemmere for børnene at gå igennem en vigtig proces med at vænne sig til tanken. Ja, det kan være, at de tager imod nyheden dårligt. Men den lange tilvænningstid forbereder dem bedst muligt.

Hvis der kun er kort tid til flytningen efter beslutningen, er det også bedst at fortælle dem om det med det samme. De får en kortere tilvænningstid, men hellere det end at fortælle om det for eksempel en uge før flytningen.

2. Forbered dig til enhver slags reaktion

Børnene kan ikke gøre for det, hvis de bliver skuffet, ked af det eller endda sur over beslutningen. Men du kan selv forberede dig selv, så du ikke reagerer forkert på deres reaktion. Der skal alle parter til for at gøre situationen værre.

Vær forberedt på, at de kan reagere negativt på det. Vær forberedt på, at du ikke skal være sur over deres negative reaktioner, hvis de skulle komme til det. Deres reaktioner bliver kun værre, hvis du svarer negativt med negativt.

3. Anerkend børnenes følelser

Det bedste, du kan gøre, for ikke at reagere negativt på deres følelser, er at anerkende deres følelser. Især de negative. Prøv at forstå, hvorfor de reagerer negativt, hvis de gør det. Sæt dig selv i deres situation og hjælp dem med at forstå deres egne følelser. Børn opfører sig umodne, netop fordi de er umodne. De kommer tit med umodne reaktioner, fordi de ikke ved, hvordan de skal håndtere deres følelser.

Det er det samme, når de går fuldstændig amok i butikken, når de ikke har fået deres vilje. Det er et barn, der har brug for hjælp med at håndtere følelserne, ikke et barn, der skal skældes ud. Det siger blandt andre Dr. Laura Markham i sin bog, “Calm parents, happy kids.”

Det er det samme med børn, der reagerer negativt på en nyhed om en snarlig adresseændring. Så vend tilbage til tip nr. 2 og forbered dig på at du skal anerkende og hjælpe med deres følelser.

Vi vil alle sammen gerne have at vores børn altid skal reagere på den bedst mulige måde hver gang, men hvis og når det ikke sker, er det bedst at hjælpe dem i stedet for at skælde dem ud. For når man ikke hjælper dem, så bliver det værre for dem, for de ved ikke, hvordan de selv skal håndtere alle de følelser, der dukker op.

4. Giv børnene alle detaljer

Vi har allesammen brug for information, der er nødvendigt for at håndtere forskellige situationer. Alt afhængigt af, hvor gamle dine børn er, har de også brug for en vis mængde information. Så fortæl dem, hvad de har brug for at vide. Svar især på deres spørgsmål, som de uden tvivl kommer til at have mange af.

Hvis dem billeder af jeres nye bolig, deres nye værelser, kvarteret, nye skoler og alt, hvad de har lyst til at se. Brug Google Maps, hvis muligt. Hvis de elsker legepladser, vis dem så, hvordan de ser ud af, hvad de har i nærheden. Hvis de har fritidsinteresser, der er vigtige for dem, så find muligheder i nærheden for dem.

Detaljer kan gøre flytningen meget nemmere at håndtere. Giv dem noget at glæde sig til ved at vise dem, hvordan det bliver, når I er flyttet. Hvis de reagerer dårligt, har de kun fokus på, hvad det mister. Vend fokus væk fra det og få dem til at se fremtiden.

5. Vis dem det nye sted længe før I flytter

Det er den allerbedste måde, hvorpå du kan vise dem, hvad der venter dem, når I flytter. Hvis muligt, så tag en tur til den nye bolig og den nye by og vis dem det hele.

Børn har fantastiske fantasievner. De er gode til at forestille sig ting. Men det kan også være en ulempe, for fantasien kan løbe løbsk. Deres forventninger kan også blive for store, og selvom det kan være midlertidigt godt, at de glæder sig endnu mere, så kan det blive en skuffelse, når I flytter.

6. Giv dem tid til at tilpasse sig til det nye sted

Det tager tid for alle at vænne sig til noget nyt. Og det kan godt tage længere tid, når der sker så stor en ændring i ens liv.

Børns tilpasningevner er stærke og hurtige, men så stor en ændring kan have langvarige tilpasningskrav. Sådan kan det være for dig og for dine børn. Vær tålmodig med dem, hvis det tager tid for dem.

Det hårdeste for dem kan være at forlade nogen, de er nær omkring den gamle bolig. Bevar den forbindelse ved at få børnene til at ringe til dem. Facetime er en rigtig god måde at bevare forbindelsen på. Specielt hvis det er nær familie, I er flyttet længere væk fra. 

Praktiske flyttetips til din børnefamilie

1. Planlæg og påbegynd forberedelsen til jeres flytning i rigtig god tid

En børnefamilie har altid et enkelt stort problem: Der er aldrig tid nok til det hele. Og det kommer til at blive sådan med jeres flytning. Det bedste, du kan gøre for dig og familien, er at begynde at planlægge og forberede til flytningen så tidligt som muligt.

Du skal helst ikke ende i en situation, hvor intet er klar få dage før flytningen. Giv dig selv en stressfri flytning ved at give dig selv masser af tid til at planlægge og pakke.

2. Få børnene til at hjælpe til

Børn kan godt lide at blive involveret. De fleste af dem i hvert fald. Gør adresseændringen til et familieprojekt. Få dem til at hjælpe til med forskellige ting. Brug forberedelsen og pakningen som anledning til at bruge tid sammen.

3. Brug babysittere en gang imellem

Nogle gange går det bare hurtigere at pakke uden børnene. Når børnene er hjemme, er der sjældent tid til at lave meget mere andet end at sørge for dem og de daglige opgaver i hjemmet.

Så, hvis du har brug for at lave meget i løbet af en dag, find en babysitter, så du og eventuelt din partner kan koncentrere jer om flytteopgaverne. Det er ikke noget dårligt. Du bliver ikke en dårlig forælder af det. Så spørg bedsteforældrene, din søster eller bror eller hvem som helst, du stoler nok til at vedkommende kan passe børnene.

4. Skil dig af med alt affald hurtigst muligt

Børn elsker at lege med alt muligt. Affald er ingen undtagelse, især for mindre børn. Det er noget nyt og spændende for dem. Og selvfølgelig får de lyst til at udforske det. Uanset om de roder og gør alt beskidt igen.

Så gør dig selv en tjeneste og hav intet affald liggende i huset. Skil dig af med det hurtigst muligt, inden de små børn får fat i det.

5. Pak rum efter rum

Begynd med at pakke rum i jeres hjem, der bliver brugt mindst. Skuret, hvis I har en og har mange ting i den. Loftet, hvis I bruger det som opbevaringsrum. Jeres og børnenes værelser skal gerne være de sidste, der bliver fuldstændig tømt, men I kan begynde allerede tidligt at pakke ting, I ikke bruger så meget. Legetøj, tøj, der ikke bliver brugt, osv.

Alt, der ikke bliver brugt, er bedst at pakke først og ikke mindst pakke ud igen sidst.

6. Husk flytterengøring

Oftest, når man skal flytte fra ens nuværende bolig, skal man selv sørge for at boligen er ren. Flytterengøring, eller slutrengøring, hvis man vil, kan være krævende og kan tage længere tid, end man forventer det. Så sørg for at have et par dage til overs efter pakning. Især som børnefamilie, da man også skal tænke på børnene.

Skal I have hjælp til jeres flytterengøring?

KDK rengøring logo

Vi kan sagtens udføre hele flytterengøringen for jer, så I som børnefamilie ikke skal bekymre jer om det.

Kontakt os i dag og få en god dialog med os om det.

Flere artikler

erhvervsrengøring i esbjerg - KDK Rengøring
Ole Kristiansen

Erhvervsrengøring i Esbjerg

KDK Rengøring tilbyder erhvervsrengøring i Esbjerg Kommune til alle virksomhedsstørrelser. Alt fra små kontorer til store lagre og kontorer. Og alt fra enkelte opgaver til

Læs artiklen »
KDK Rengøring - Vi servicerer Esbjerg og Vejen Kommuner